V mnoha rodinách je v poslednà dobÄ› zvykem vyrobit vlastnà domácà chléb. Jehož vůnÄ› a chuÅ¥, s dokonale propeÄenou kůrkou, se nedá s tÃm ze supermarketu srovnat. Prvotnà strach vÅ¡ech hospodynÄ›k, že se jim, tÃm že nejsou ani vyuÄené, ani zkuÅ¡ené v jeho peÄenÃ, bochnÃk kvalitnÄ› upéct nepovede, bývá už po prvnÃm pokusu zažehnám. A nadÅ¡enà celé rodiny bývá tou nejlepÅ¡Ã injekcà do dalÅ¡Ãch pokusů. Zmizà i obava, že peÄenà domácÃho chleba je nároÄné a zabere hodnÄ› Äasu. KuchyňštàtechniÄtà pomocnÃci jsou i v tomto pÅ™ÃpadÄ› tou nejlepÅ¡Ã zárukou, že ÄerstvÄ› upeÄené bochnÃky budou k dispozici bÄ›hem celého týdne.Â
V souÄasnosti se oblÃbeným technickým prostÅ™edkem na peÄenà chleba stala domácà pekárna. Tento spotÅ™ebiÄ, tÃm, že se o vÅ¡echno potÅ™ebné postará sám a na hospodyňce je jenom dodánà potÅ™ebných surovin, které podle pÅ™iloženého návodu do nà nasype, je nedocenitelný. StaÄà jenom zapnout pÅ™ÃsluÅ¡ný program. Odpadá tak zdlouhavé hnÄ›tenà a kynutÃ. I následné peÄenà si už zajistà pÅ™Ãstroj sám. TÃm, že je možnost vyzkouÅ¡et mnoho zajÃmavých receptů, může si rodina pochutnat pokaždé na jiném typu chleba. Což vÃtajà pÅ™edevÅ¡Ãm dÄ›ti, které je mÃvajà ve Å¡kole na svaÄinku. Už jenom druh mouky, ze které je pecen vytvoÅ™en, mu dodává jedineÄnou chuÅ¥. AÅ¥ už klasický žitnou, oÅ™echovou, semÃnkovou Äi proteinovou.
Mnohé hospodyňky ale rády peÄou postaru – v troubÄ›. A je jedno jestli v elektrické Äi plynové. PÅ™Ãpravu si sice musà udÄ›lat samy, ale vzhledem k tomu, že tÄ›sto rychle a kvalitnÄ› uhnÄ›te kuchyňský robot, zůstává na ženÄ› jenom správná pÅ™Ãprava kvásku. Který se do tÄ›sta pÅ™idá. MilovnÃci kvasového chleba si ten svůj udržujà neustále pÅ™ipravený. A mnohdy se nÃm dÄ›là i se sousedy. PeÄenà chleba v troubÄ› je možné vÃcero způsoby. NejÄastÄ›ji je vkládán do smaltované, nebo železné nádoby. Která udržà jeho klasický tvar. Jednoduché a rychlé je peÄenà v hrnci pod poklicÃ. PoužÃt je možné i zapékacà formu, napÅ™Ãklad bábovkovou. Upéct si vlastnà chléb v troubÄ› je možné i na kameni. Který se do nà vložà a tÄ›sto ve vhodné litinové pánvi se položà na nÄ›ho.